Čustveno prenajedanje – in 6 nasvetov, kako ga premagati

Ali se vam na slabe dni ali ko ste potrti, pogosto zgodi, da želite izropati hladilnik ali pa brskate po shrambi, da bi našli skrite zaloge čipsa ali sladkarijNiste ediniHrana, ki jo imamo radi nam na nek način pričara uteho in udobje – vendar le začasnosaj nas takšna hrana pogosto ujame v začaran krog nenehnega prenajedanja zaradi stresa.

Preberite več in ugotovite, če se tudi sami čustveno prenajedate – in se naučite, kako to premagati.

image

Ali tudi vi spadate med ljudi, ki se čustveno prenajedajo?

Če želite ugotoviti, odgovorite na spodnja vprašanja:

  • Ali jeste več, ko ste pod stresom?

  • Ali kdaj posežete po prigrizku, tudi če niste zares lačni?

  • Ali ste v obdobjih, ko vam je težko, bolj nagnjeni k uživanju nezdrave hrane?

  • Ali pogosto hrepenite po določeni vrsti hrane?

  • Ali si kdaj privoščite določeno vrsto hrane, kot nagrado za nekaj, kar ste dosegli?

  • Ali se pri hrani ne morete ustaviti in pogosto jeste, dokler niste že preveč polni?

Če ste na več kot eno vprašanje odgovorili z ‘da’, morda spadate med ljudi, ki se čustveno prenajedajo. Toda preden si pogledamo načine, kako to premagati, naj razložimo, zakaj sploh do tega pride.

Kaj povzroča čustveno prenajedanje?

Dejavnikov je lahko več, od zdravstvenih težav ali težav v odnosih, do finančnih skrbi ali pa gre samo za stres v službi. Ko se soočamo z napetostjo ali tesnobo, se po uteho zatečemo k mastni, škrobni ali sladki hrani.

Za to pa morda obstaja dobra razlaga.

Raziskave kažejo, da se z uživanjem hrane, bogate s sladkorjem ali maščobami, deli naših možganov počutijo nagrajene. Ko pa jih nagradimo, obstaja večja verjetnost, da se bo vsako takšno vedenje ponovilo.

Žal iskanje utehe v hrani, ki jo imamo radi deluje le začasno. Še preden sploh opazite, se ta občutek ugodja spremeni v občutek krivde ali sramu. To pa vas hitro pripelje v začaran krog čustvenega prenajedanja, ki lahko zelo hitro povzroči neželeno povečanje telesne teže.

Začaran krog čustvenega prenajedanja

image

Preberite si 6 nasvetov, kako ta začaran krog ustaviti.

6 nasvetov, kako premagati čustveno prenajedanje

1. Poskrbite za uravnoteženo prehrano

Čustveno lakoto pogosto zamenjujemo z dejansko, fizično lakoto. Medtem, ko se dejanska lakota razvija postopoma, poskrbi, da si zaželite jesti raznovrstno hrano in ne povzroči občutka krivde ali sramu, pa je čustvena lakota popolno nasprotje:

  • pojavi se hitro in nenadoma,

  • povzroči hrepenenje po določeni vrsti hrane, ki jo pojeste v velikih količinah, in

  • pogosto jo spremlja občutek krivde.

Z ustrezno prehrano in uživanjem dovoljšne količine hranilnih snovi čez dan boste lažje razlikovali med obema. Poskrbite, da boste v svojo prehrano vključili veliko sadja in zelenjave, če pa se bo želja po hrani še vedno prikradla, posezite po bolj zdravih in nizkokaloričnih prigrizkih.

2. Več se gibajte

Nekateri menijo, da je hitra hoja ali kratek tek v soseščini odličen način, da se otresejo negativnih občutkov. Drugi raje zaplešejo ob svoji najljubši glasbi ali pa se ukvarjajo z jogo.

Pravzaprav vam redno izvajanje joge lahko celo dolgoročno pomaga. Raziskava iz Cambridgea** je pokazala, da lahko joga pomaga razpršiti čustvena stanja, poveča pozornost in razumevanje ter nas naredi bolj dovzetne in odprte za različna doživetja.

3. Poskusite druge načine za spopadanje s stresom

Poiščite načine za sproščanje po napornem dnevu. Nekaterim pomaga, če se pogovarjajo s prijatelji, preberejo dobro knjigo ali pa si ogledajo film.

Drugi radi zapisujejo svoje misli in občutke v dnevnik, delajo dihalne vaje ali pa meditirajo. Poiščite nekaj, kar vam bo ustrezalo, in se tega držite.

4. Pospravite svoj hladilnik ali shrambo

Znebite se hrane, ki ne ustreza vaši zdravi prehrani. Vse sladkarije, mastna ali predelana hrana, po kateri običajno posežete, ko ste pod stresom, morate odstraniti – brez izjeme.

5. Izogibajte se motečim dejavnikom med jedjo

Če želite preprečiti uživanje prevelike količine hrane, nikar ne jejte pred računalnikom, televizijo ali s telefonom v rokah. Obrok pojejte nekje v miru in brez motečih dejavnikov.

Velikost porcij in raven lakote lahko enostavno nadzorujete tako, da se osredotočite na svoj obrok. Vzemite si čas, da hrano dobro prežvečite – tako boste naredili uslugo svojemu želodcu in prebavi ter ostali siti dlje časa.

6. Poskusite z naravnim prehranskim dopolnilom

Izvleček korenine ašvagande je že dolgo znan po svojih koristih za človeško telo. Dokazano je namreč, da pomaga pri obvladovanju stresa, zmanjšuje občutek tesnobe in spodbuja delovanje počasne ščitnice (glavni vzrok za povečanje telesne teže).

Slimmium Ašvaganda Premium vsebuje najbolj raziskan in najmočnejši ekstrakt ašvagande na svetu – KSM-66®️®. Raziskave so potrdile, da lahko pomaga preprečiti čustveno prenajedanje in:

  • za 27,9 %* zmanjša raven stresnega hormona – kortizola,

  • pomaga izgubiti do 2x več* telesne teže,

  • obnovi vašo čustveno stabilnost in kar za 19,2 %* poveča občutek sreče in optimizma,

  • izboljša kakovost vašega spanca.

Preizkusite Ašvagando Premium zdaj in izkoristite posebno akcijsko ponudbo.

*Učinki uporabe izdelka se lahko razlikujejo pri posameznikih in lahko odstopajo od opisanih na spletni strani.

**Viri:

- Shelov, Danielle V., et al. “A Pilot Study Measuring the Impact of Yoga on the Trait of Mindfulness.” Behavioural and Cognitive Psychotherapy, vol. 37, no. 5, 2009, pp. 595–598., doi:10.1017/S1352465809990361.

- Chandrasekhar, K., et al. “A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-spectrum Extract Of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults.” Indian Journal of Psychological Medicine, vol. 34, no. 3, 2012, pp. 255–262., doi:10.4103/0253-7176.106022.

- Choudhary, Dnyanraj, et al. “Body Weight Management in Adults under Chronic Stress through Treatment WITH Ashwagandha Root Extract.” Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, vol. 22, no. 1, 2016, pp. 96–106., doi:10.1177/2156587216641830.

- https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2156587216641830

Izbrani izdelki za vas

NADZOR APETITA
-55%
Akcijska cena 17,99 € Redna cena 39,99 €
Ogled izdelka