3 enostavni recepti za nizkokalorično kosilo
Vedno so nam govorili, da je potrebno za uspešno hujšanje jesti manj, vendar...
Taktika 'jej manj' je ponavadi kar izziv, k sreči pa obstajajo tudi alternative.
Študije so pokazale, da bi morali za občutek sitosti pri vsakem obroku zaužiti enako količino kalorij.
To pomeni, da kadar jemo manjše porcije, zmanjšamo tudi vnos kalorij. To je za hujšanje in zmanjševanje maščobnih oblog sicer dobro, vendar bomo morda zelo hitro spet občutili lakoto in začeli iskati prigrizke.
Torej, kateri je tisti še boljši način za premagovanje te težave? Uživanje hrane z veliko volumna, ki je običajno tudi nizkokalorična (to sta predvsem sadje in zelenjava).
Tako smo za vas danes izbrali 3 enostavne recepte za kosilo, ki jih lahko pripravite doma. Jedi imajo veliko volumna, so nizkokalorične, polne vode in vsebujejo velikovlaknin.
Recept 1: Lahka zelenjavna juha s piščancem
1 porcija = 182 kcal
SESTAVINE:
- 2 žlici olivnega olja
- 1 bela čebula
- 100 g piščančjih prsi
- 2 stebla zelene
- 2 korenčka
- 200 g zelenega zelja
- 2 paradižnika
- 2 žlici paradižnikove paste
- 100 g graha (zamrznjenega)
- 4 stroki česna
- suh peteršilj
- suh majaron
- suha bazilika
- črna mleta paprika
- 400 ml piščančje jušne osnove
- 100 g polnozrnatih testenin
- svež peteršilj
- sol
- Čebulo na drobno nasekljamo in na srednjem ognju podušimo na oljčnem olju, dokler ne porumeni.
- Dodamo koščke piščančjih prsi in mešamo 3 minute.
- Zelenjavo sesekljamo in jo dodamo v lonec. Premešamo, pokrijemo in pustitmo, da se kuha 3 minute.
- Dodamo paradižnikovo pasto, drobno sesekljan česen in začimbe. Neprestano mešamo na zmernem ognju, dokler začimbe ne sprostijo svoje arome.
- Prilijemo vročo jušno osnovo in zavremo.
- Dodamo testenine, ogenj zmanjšamo na minimum in kuhamo tako dolgo, kot je navedeno na škatli z izbranimi testeninami.
- Juho lahko jeste takoj ali pa jo pustite, da se ohladi in jo naslednji dan pogrejete. V hladilniku v nepredušni posodi bo zdržala do 3 dni.
Recept 2: Paradižnikova juha
1 porcija = 130 kcal

SESTAVINE:
- 100 g svežega paradižnika
- 2 žlici olivnega olja
- 1 rumena čebula
- 1 šalotka
- 1 pločevinka s paradižnikom v kosih
- suha bazilika
- suhi timijan
- 4 stroki česna
- 1 dl zelenjavne jušne osnove
- sol
- mleti črni poper
- Zavremo lonec vode.
- Paradižnike operemo in jim na dnu narežemo plitvi X. Za 30 sekund jih damo v vrelo vodo, nato pa jih vzamemo ven in jih damo v ledeno mrzlo vodo.
- Paradižnik začnemo lupiti pri zarezanemu znaku X in ga narežemo na koščke.
- Čebulo na zmernem ognju na drobno sesekljamo in podušimo.
- Ko čebula začne postati prosojna, dodamo nizkokalorično sladilo, premešamo in dodamo strt česen ter začimbe.
- Nato dodamo svež in konzerviran paradižnik, pokrijemo s pokrovom in kuhamo približno 5 minut.
- Dodamo zelenjavno jušno osnovo in jo začinim po svojem okusu.
- Vse skupaj kuhamo še približno 30 minut.
- Vsebino lonca lahko tudi zmiksate z ročnim mešalnikom. Če želite večje kose, mešajte manj časa.
Recept 3: Losos z glazuro iz limone, javorjevega sirupa in kajenskega popra
1 porcija = 140 kcal

SESTAVINE:
- 1 čajna žlička kajenskega popra
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 1 čajna žlička gorčice
- 1 čajna žlička čebule v prahu
- 1 žlica tamari omake
- 1 žlica javorjevega sirupa
- 1/2 limone
- 2 100 g fileja lososa
- Pečico segrejte na 180°C.
- V majhni skledi zmešamo kajenski poper, limonin sok, gorčico, čebulo v prahu, omako tamari in javorjev sirup. Ko zmešamo, damo za nekaj časa na stran.
- Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo lososova fileja - na razdalji 4 cm.
- Po filejih pokapamo pikantno javorjevo omako - nekaj omake bo gotovo kapnilo tudi na papir za peko in ustvarilo majhno pikantno lužico, vendar naj vas to ne skrbi.
- Odrežite še 2-6 tankih rezin limone in jih položite na fileje.
- Nato losos damo v pečico in pečemo 15-19 minut.
- Postrežemo z veliko skledo zelene solate ali zelenjave na žaru.
Izbrani izdelki za vas
Morda bi vas zanimalo